Matadepera Ràdio celebra 100 anys de ràdio

questes van ser les primeres paraules que es van escoltar per ràdio al nostre país. Van ser pronunciades per Maria Sabater
13 nov. 2024

“Aquí EAJ-1 de Emisiones Ràdio Barcelona”. Aquestes van ser les primeres paraules que es van escoltar per ràdio al nostre país. Van ser pronunciades per Maria Sabater el 14 de novembre de 1924, aquest dijous fa 100 anys, a l’estudi provisional instal·lat a la cúpula de l’Hotel Colón de la Plaça de Catalunya de Barcelona, on avui dia, a la planta baixa, hi ha Apple.

Per commemorar aquesta efemèride, Matadepera Ràdio emetrà aquest dijous (18.00h), un radioteatre enregistrat a l’emissora fa prop de 30 anys i ambientat precisament al món de la ràdio, “Trucades a mitjanit”. Basada en un text del actor, guionista i director nord-americà Eric Bogosian (1953), l’obra ha tingut diverses adaptacions teatrals i cinematogràfiques, i s’estructura a partir del personatge d’un locutor bastant malcarat que condueix un programa nocturn de trucades.“

Trucades a mitjanit” es va enregistrar als estudis de Matadepera Ràdio durant els mesos d’octubre i novembre de 1996. Dirigida per Crisol Tuà, que va interpretar el paper principal, l’obra va comptar amb una trentena de col·laboradors d’aquella època a la municipal, alguns dels quals, encara hi col·laboren. D’entre els que hi van participar, Rosa Aguado, Marc Castellet, Yolanda Herrera, Joan Garrigó, Elena Olmedo, Pep Salazar, Marta Plaza, Mariola Dinarès, Dolors Sans, Anna Solé, Ramon Tuà, Oriol Puig, Lluís Baron, Ramon Bravo, Maria Glòria Farrés, Toni Abad, Quim Julià, Òscar Muñoz, Albert Parera, Xavi Portillo, Pere Mas, Eugeni Beorlegui, Quimi Ruiz, Joana Palau, Raquel Herran, Toni Cadevall i Albert Beorlegui.

Malgrat els anys transcorreguts, “Trucades a mitjanit” és un document sonor que reflecteix, com a obra artística que en el fons és, el context del moment, no només polític o costumista (es fa referència al president Pujol, al Floquet de Neu), sinó també a l’ideològic, i és per aquest motiu que hi surten expressions que avui serien del tot inadmissibles. A títol de curiositat, el número de telèfon que hi surt és el que encara té Matadepera Ràdio amb la particularitat que encara no hi havia el prefix 93, que per tant, no es menciona.

A la imatge, els vells estudis de Matadepera Ràdio, situats al soterrani del Casal de Cultura, on es va gravar l’obra l’any 1996. La imatge és del 2003 i en ella hi apareix el llavors col·laborador Andreu Alonso (Foto: Miquel Badia).

Encara no hi ha comentaris